fbpx
Meteen naar de inhoud

Freelancer vs Werknemer

“Een freelancer, dat is zo duur!”

Dit hoor ik regelmatig wanneer ik word benaderd door zaakvoerders van kleinere bedrijven. Maar klopt dat wel? In de uurprijs die een freelancer aanrekent, zit veel meer dan enkel de werkuren en dat durven ondernemers soms wel eens vergeten.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

🌸 Sociale lasten

Een zelfstandige medewerker moet zelf instaan voor het betalen van de sociale bijdragen. Je hoeft deze als werkgever dus niet te betalen op de vergoeding die je overeenkomt met de freelancer, terwijl dit bij vaste werknemers nog eens extra bovenop de kostenpost van de verloning komt.

🌸 Toeslagen

Een freelancer geniet niet van de beschermende bepalingen van het arbeidsrecht of de voordelen die zijn vastgelegd in individuele of collectieve arbeidsovereenkomsten. Denk bijvoorbeeld aan het recht op een minimumloon, vakantiegeld, een gewaarborgd loon bij ziekte, zwangerschapsverlof, een hospitalisatieverzekering, een 13de maand,… Dat brengt een aantal voordelen met zich mee.

Het plug and play principe van de freelancer zorgt ervoor dat de opdrachtgever enkel hoeft te betalen voor de uren waarop er effectief gewerkt wordt. ‘What you pay is what you get’.

🌸 Attitude

Een freelancer is meer dan een loontrekkende blootgesteld aan het economische risico van een schommeling in de omzet en dat vertaalt zich in de houding (werkethiek) die de freelancer aanneemt.

🌸 Flexibiliteit

Een freelancer werkt op onafhankelijk basis, wat zorgt voor een hoge flexibiliteit. Zo kan je een freelancer aannemen per opdracht en beslis je zelf wanneer de samenwerking stopt. Indien een opdracht meer werk lijkt dan verwacht, dan kan de periode gemakkelijk verlengd worden.

🌸 Expertise

Doordat freelancers met meerdere klanten werken, hebben ze de skills en ervaring in hun domein al op zak. Het tijdsintensieve en dure proces van scholing voor werknemers wordt op deze manier vermeden. Freelancers zijn ook enorm polyvalent doordat ze hun eigen zaak moeten runnen. Deze ervaring, kennis en polyvalentie zijn voordelig voor jouw bedrijf en het uitvoeren van de opdracht.

🌸 Bevraging Unizo aan opdrachtgevers

Wat zijn voor u de voornaamste redenen om een freelancer in te huren?

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

CONCLUSIE

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


Sofie Vranckx – 
Virtual Fixer
Bronnen: LiantisUnizoUnited FreelancersGighouse

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

virtual assistant

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Door op OK te klikken ga je akkoord met de Algemene voorwaarden & het Cookiebeleid.